تیم 10 نفره جوانان کانون به سرپرستي سيد واسع موسوي با همراهي تيميهايي از کوهنوردان سنندج، اردبيل، مشهد و نقده روز سهشنبه 29 بهمن ماه از مسير شمالي به قله سبلان صعود کردند.
تيم سنندج: آقايان سيد واسع(سمکو) موسوي، محمود عباسي، کوروش کمانگر و منصور احمدي و آقايان ايرج معاني و مسلم (متاسفانه فاميل ايشان خاطرم نيست) از اعضاي تيم کوهنوردي اردبيل، دامون عليان سرپرست تيم کوهنوردي مشهد به همراه 7 نفر از اعضاي تيم مشهد وکوهنوردان کانون اوراز مهاباد شامل: خانمها روناک پارسا، بيان فاضلي، سحر عبدي، رابعه کريمزاده و آقايان رضا محمدبايزيدي، رزگار قرني، سيامند نوزاد ، آرش اسماعيلزاده، کسري قاضي و کيان صدقي و تيم نقده شامل آقايان احسان رحيمي، منصور گلابي و فواد حلاج (ببخشيد اگر کسي را از قلم انداختم لطفا در نظرات اصلاح فرمائيد)
تيم مهاباد با يک مينيبوس دربستي ساعت 7 صبح روز دوشنبه 28 بهمن به طرف تبريز حرکت کرد. در بناب آقايان موسوي و همراهان به ما پيوستند و از مسير تبريز و اهر ساعت 17 به مشکين شهررسيديم.ساعت 18 نيز در شابيل که مجموعهاي توريستي همراه با استراحتگاه و آبگرم است مستقر شديم. مجموعه اعضاي تيمهايي که نام برده شد دوشنبه شب را در استراحتگاه شابيل مشکين شهر در ارتفاع 3100 متري در فضاي باز و در چادر بسر بردند. من (کيان صدقي) و رزگار قرني هم چادر بوديم براي شام ماکاروني و دلستر صرف شد. بيداري صبح سهشنبه ساعت 5 بود و برنامه حرکت بسوي پناهگاه حسينه از مسير شمالي و از مسير زير تله کابين صبح ساعت 6 اجرا شد . ساعت 15 در ارتفاع 3800 متري به استراحتگاه حسينه رسيديم. ساعت 18 نهار و شام را باهم در پناهگاه صرف کرديم. از ساعت 11 شب بارش برف شروع شد. صبح روز چهارشنبه ساعت 6 بيدارشده و حرکت به سوي قله از مسير شمالشرقي را از ساعت 8 آغاز نموديم. ساعت 11 در خستهنباشيد و ساعت 13 به سنگ محراب رسيديم. صعود به قله 4848متري از شيب تند و برفي صورت گرفت و ساعت 14 در کنار درياچه يخزده الههي سرما در قله بوديم.در مسير برگشت با استفاده از کرامپون ساعت 15 به “خستهنباشيد” رسيديم ودر نهايت ساعت 17 به پناهگاه حسينه وارد شديم. ساعت 8 شب دوباره شام ماکاروني داشتيم. 5شنبه ساعت 8 صبح به سوي شابيل برگشتيم و ساعت 12 در هوائي کاملا مناسب، صاف و آفتابي جائي که قله و يخچال آن به زيبائي ديده ميشد به استراحتگاه شابيل رسيديم.
در پايان ضمن تشکر و قدرداني از همراهي کليه دوستان و همنوردان عزيز بخصوص سرپرست تيم آقاي موسوي بايد از هيات کوهنوردي شهرستان مهاباد رئيس و دبير محترم آن آقايان حيدري و پهنائي به دليل همکاري و در اختيار گذاشتن وسايل و ابزار کوهنوردي تشکر مينمائيم. از سرپرست و شوراي مديريت کانون نيز سپاسگزاريم به دليل تقبل هزينه اين برنامه. از کاک حسين عزيز راننده مينيبوس نيز به دليل زحمات بسيار مانند حضور ايشان در ديگر برنامههاي کانون تقدير ميشود.همنوردان من در اين برنامه بخش بزرگي از وسايل و تجهيزات خود را از ديگر اعضاي پيشکسوت کانون قرض گرفته بودند از تمامي اين عزيزان نيز تقدير ميکنيم. اميدواريم وسايل و تجهيزاتشان صحيح و سالم به دستشان برسد.
شهرستان مشگین شهر در شمال غربی ایران و 839 کیلومتری تهران واقع شده است و جمعیتی بالغ بر164000 نفر را در خود جای داده است.آب و هوای این شهرستان معتدل کوهستانی است و کوه معروف سبلان در 25 کیلومتری این شهر واقع شده است. شواهد و قرائن به دست آمده از منطقه باستانی شهریری ، حکایت از تمدنی با قدمت شش هزار سال قبل از میلاد در منطقه مشکینشهر دارد. اورامی، وراوی ،خیاو و پشگین شهر، اسامی این شهر در ایام گذشته بوده است. آبگرمهای معدنی آن شامل: قوتورسویی – قینرجه – ایلاندو – شابیل – ملیک سویی – موئیل سویی – آق سو است.
چشمه آبگرم شابیل در ۲۷ کیلومتری روستای لاهرود و در چند کیلومتری آبگرم قوتور سوئی و در پای تپه ای واقع شده است. دمای آب در مظهر چشمه ۴۸ درجه سانتی گراد است. ظاهر آب زلال، کمی ترش مزه، بی رنگ و نیز کمی بودار است. آب این چشمه، در ردیف آب های معدنی اسید بیکربنات یا بیکربناته سدیک قرار دارد. به خاطر وجود مقدار زیادی اسید کربنیک، از آب آن برای درمان بیماری های حرکتی، عصبی (درمان پادرد و کمر درد) استفاده می شود.
مسير اول
معموليترين و متداولترين راه صعود به قلة سبلان راه آبگرم قوتورسوئي وآبگرم شابيل است. براي رسيدن به مبدا صعود ميتوان از دو مسير استفاده نمود: مسير اول از سه راهي لاهرود (بين مشکينشهر و اردبيل) شروع شده وبه آبگرم قوتورسوئي ختم ميشود، اين مسير براي کوهنوردان تبريز و غرب آذربايجان از لحاظ وقت و امکانات نسبت به مسيردوم که اشاره خواهد شد با صرفهتراست. تمام مسير ازلحاظ زماني به 6 ساعت وقت احتياج دارد.
مسير دوم از سهراهي لاهرود شروع ميشود که کوهنوردان و علاقمندان از مسير تبريز اردبيل به اين آبادي رسيده از آنجا عازم منطقه (قوتورسوئي) ميشوند. مسير دوم از لحاظ زماني به 7 ساعت وقت نياز دارد. براي آگاهي علاقمندان و کوهنوردان خلاصهاي از آبگرم شابيل نوشته ميشود. آبگرم شابيل در سمت جنوب غربي آبگرم قوتورسوئي قرار گرفته است و يک خطالراس نه چندان مرتفع اين دو آبگرم را از هم متمايز ميسازد. اين آبگرم نسبت به آبگرم قوتورسوئي بيبو ، فاقد املاح گوگردي و معدني است. فاصله اين دو آبگرم حداقل40 دقيقه تا يک ساعت راهپيمائي دربر خواهد داشت.
کوهنوردان به علت رسيدن آسان به مبدا صعود، منطقه آبگرم قوتورسوئي را جهت صعود به سبلان انتخاب ميکنند. براي اينکه کوهنوردان با تاريکي شب مواجه نشوند بايد حداکثر تا ساعت 3 بعد از ظهر، قوتورسوئي و شابيل را به مقصد پناهگاه ترک نمايند. اين برنامه تنظيمي مخصوص فصل تابستان است.
پناهگاه در ارتفاع 3100 متري بنا شده است و لازم است کوهنوردان در برنامه تنظيمي خود استراحت شبانه را در پناهگاه منظور نمايند و صبح روز بعد به قله سبلان و درياچة آتشفشاني حرکت نمايند فاصله زماني طي مسافت تا قلة سبلان 4 تا 5 ساعت ميباشد که با فتح قله در وراي آن يکي از زيباترين مناظر در پيشروي انسان خواهد بود که شايد نظيري بر آن نباشد و با تماشاي آن تحسين هر بيننده و کوهنوردي را برخواهد انگيخت.
در طول سال ماههاي تير و مرداد تا اواسط شهريور، بهترين زمان براي اجراي کوهنوردي ميباشد. با سپري شدن سه ماه تابستان، سرماي بسيار شديدي بر منطقه حاکم ميشود و همه جا زير پوشش برف و يخ ميشود.
مسير 2
اين مسير جان پناه گردنة غربي ازآبگرم شابيل ميباشد. مسير فوق يال سمت غربي آبگرم شابيل شروع شده و پس از عبور ازمنطقة وسيع و صافي به نام ميدان هوشنگ و از کنار آبگير کوچکي که همچون نگيني در انتها و ادامه مسير ميدرخشد ادامه داشته و به نام قره گول معروف ميباشد، از آب آن براي سيراب نمودن گوسفندان استفاده مينمايند و پس از سوار شدن بر روي يالي که در اصطلاح کوهنوردان به يال (Z) معروف گشته و در نهايت به جان پناه گردنة غربي به ارتفاع 4100 متر خاتمه خواهد يافت و بعد از سپري ساختن شب و استراحت شبانه در مکان جان پناه ، صبح روز بعد پس از 3 ساعت کوهپيمائي به قلة سبلان خاتمه خواهد يافت. فاصله زماني از آبگرم شابيل تا جان پناه غربي 5 تا 6 ساعت ميباشد.
مسير 3
اين مسير، مسير صعود به قلة سبلان به مبدا صعود از روستاي موئيل است. اين روستا حدودا يک ساعت از مشکينشهر فاصله دارد و جاده شوسه آنرا به مشکينشهر وصل مينمايد. اين مسير بيشتر از مسيرهاي ذکر شده در فصل زمستان مورد استفاده قرار ميگيرد. چند راهنماي محلي در اين روستا جهت راهنمايي و کمک براي کوهنوردان وجود دارد. مسير راهپيمائي از روستاي موئيل تا جانپناه گردنة غربي، بصورت غربي شرقي بوده و بعد از آبگير قره گول به جانپناه سبلان خاتمه ميپذيرد. اين مسير به طور متوسط نه تا ده ساعت عمليات راهپيمائي خواهد داشت.
مسير 4
مبدا صعود اين مسير روستاي ورگههسران ( ورگهسران ) از توابع شهر سرعين ميباشد. اين روستا در جانب شرقي قلة سبلان قرار گرفته و راهي مالرو دارد که پس از 9 ساعت راهپيمائي، کوهنوردان را به محل کمپ قله هدايت ميکند. اين محل بين قلل هرم و سبلان قرار گرفته و فاصلهاش تا هرم اول 2 ساعت و تا نوک قله سبلان 4 تا 5 ساعت راهپيمائي خواهد بود. اين مسير، کمتر مورد استفاده کوهنوردان جهت صعود به قله قرار ميگيرد اما يکي از بهترين مبادي صعود به قلل هرم سهگانه مخصوصا در فصل زمستان است.
مسير 5
طي اين مسير براي رسيدن به قلة سبلان ، از طريق گردنه شمالي قلة سبلان ميسر خواهد بود. مسير 5 به علت صعبالعبور بودن وداشتن ديوارههاي مهم ، کمترمورد استفاده و شناسائي و صعود کوهنوردان قرار ميگيرد. مبداء مسير به طور دلخواه آبگرم شابيل يا قوتورسوئي خواهد بود. مسير راهپيمائي از آبگرم شابيل در جهت جنوب بوده و بعد از صعود به قلهاي به ارتفاع 4000 متري وگذر از گردنهاي که آبگيري نيز در روي آن وجود دارد کوهنوردان را به قلة سبلان خواهد رساند. از روي گردنه، جانپناه سبلان در غرب و پناهگاه و يخچال معروف سبلان در سمت شرق بوضوح قابل رويت خواهد بود. کل مسير از آبگرم شابيل تا نوک قله بطور متوسط 7 تا 8 ساعت راهپيمائي خواهد داشت.
مسير 6
اين مسير، مسير صعود قله از طريق يخچال شمالي و معروف قلة سبلان ميباشد. مبداء صعود آبگرم شابيل يا قوتورسوئي بوده، از آنجا تا پناهگاه شمال شرقي و بعد از حداکثر يک ساعت راهپيمائي تا پاي يخچال خواهد بود. صعود از ابتداي يخچال تا نوک قله بستگي به مهارت و آمادگي اعضاي گروه کوهنوردان خواهد بود، و يک گروه ورزيده و آماده ميتواند آنرا در 7 ساعت صعود نمايد. بهترين زمان براي صعود از اين مسير اواخر شهريور ماه ميباشد.