کلاس‌های تمرینی, کوه نوردی, گزارشات صعود, معرفی کوه‌های منطقه

گزارش برنامه دو روزه کوهنوردي و آموزش برف و يخ بوز سينا سال 88

گزارش برنامه دو روزه کوهنوردي و آموزش برف و يخ بوز سينا

پنج‌شنبه7 و جمعه 8 خرداد

منطقه ترگه‌وه‌ر   (روستاي دزه و گيسيان)

با توجه به هماهنگي با هيات کوهنوردي مهاباد جهت اجراي برنامه مشترک (قلات شاه) و همايش روز سلامت و به دليل در نظر گرفتن وضعيت آب و هوائي و جغرافيائي در يک برنامه ديگر، در اجراي چند برنامه از قبل تعيين شده کانون جابجائي صورت گرفت. به همين دليل برنامه کوهنوردي و آموزش برف و يخ در قله بوز سينا براي روزهاي پنج شنبه و جمعه 7 و 8 خرداد ماه در نظر گرفته شد که  تعداد 33 نفر از اعضاي کانون و هيات کوهنوردي در اين برنامه ثبت نام کردند.

گروه همنوردان ساعت 15:30 در دفتر کانون تجمع کرده پس از قرار دادن کوله‌ها در دو دستگاه ميني‌بوس ساعت 16 به سرپرستي آقاي رحيم رسولي به طرف شهرستان اشنويه حرکت کردند.

شهرستان اشنویه (به کردی: شنو، Şino) از شهرستان‌های مرزی و کرد نشين استان آذربایجان غربی است که در قسمت غربی این استان قرار دارد. این شهر از شمال با کشور ترکیه و از جنوب با کشور عراق همسایه ‌است. ‌اشنويه‌ درجنوب‌ باختري‌ درياچةاروميه‌، در دامنة ارتفاعات‌ فرعى‌ زاگرس‌ شمالى‌ واقع‌ شده‌ است‌ و كوههاي‌ مرگور و دشت‌بيل‌، دشت‌اُشنويه‌ را در برگرفته‌اند. قلة دالان‌پر به‌ ارتفاع‌ 011 ،3متر در شمال‌ باختري و گردنة كله‌شين‌ كه‌ با ارتفاع‌ 800 ،2متر اين‌ نواحى‌ را به‌ موصل‌ و كركوك‌ (در خاك‌ عراق‌) مرتبط مى‌كند. ميانگين‌ بارش‌ در نواحى‌ مجاور حدود 600 تا 1000 ميلى‌متر اشت. از آثار مهم باستاني ميتوان به سنگ‌ نبشته‌اي‌ كه‌ در حدود كنونى‌ بخش‌ اشنويه‌ در معبر كله‌شين‌ (راه‌ رواندوز – اشنويه‌) يافته‌ شده اشاره کرد و آن  كتيبه‌اي‌ است‌ متعلق‌ به‌ سدة 8 ق‌م‌ به‌ دو زبان‌ اورارتويى‌ و آشوري‌ حک شده است. در اين‌ كتيبه‌ شرح‌ پيش‌رويهاي‌ نظامي  «ايشپوئينى‌3» پادشاه‌ اورارتو و پسرش‌ «منوا4» آمده‌ است‌. مينورسكى‌ احتمال‌ مى‌دهد كه‌ نام‌ اوشينى‌ در سنگ‌ نوشته‌هاي‌ خلدي،وانى‌ بايد با نام‌ اشنو منطبق‌ باشد.

براي رفتن به اشنويه بايد از مهاباد به طرف اروميه در امتداد کناره‌ي غربي درياچه اروميه به طرف شمال حرکت کرد تا  35 کيلومتر بعد به سه راه نقده برسيم. از آنجا پس از طي 10 کيلومتر به بخش محمديار و 15 کيلومتر ديگر اتوبان در جهت غرب به نقده مي‌رسيم. حدود 40 کيلومتر از نقده تا اشنويه راه است و ما با سرعت حرکت ميني‌بوسها ساعت 18:30 به اشنويه رسيديم. براي رفتن به روستاي دزه مرگور بايد در امتداد جاده اشنويه به اروميه به سه‌راهي روستاي آغبلاغ برويم  در طول جاده “مرگور” از 2 گردنه مي‌گذريم. تا به دشتي بسيار سرسبز و زيباي برسيم که در حصار کوههاي بلند و پربرف دالانير و بوز سينا قرار دارد. اين‌بار به طرف جنوب و روستاي گيسيان متمايل مي‌شويم در ادامه جاده باريک مرزي به طرف ارتفاعات حرکت مي‌کنيم طوري که قله 3500 متري بوز سينا (قله سيناي خاکستري)در مقابل و قله معروف دالان‌پر (محل پرواز عقابها)در غرب و در سمت راست ما قرار مي‌گيرد. ساعت 19:30 در دامنه‌ي ارتفاعات جائي که ديگر به دليل وجود برف انبوه  امکان جلو رفتن ميني‌‌بوسها وجود ندارد متوقف مي‌شويم هوا سرد و ابري است و باد تندي مي‌وزد. ما مجبور به پوشيدن کاپشنها مي‌شويم نيم ساعت به دنبال جائي خشک مي‌گرديم تا چادرها کمتر در معرض باد و آب جاري برفها زده شود. ساعت 20:30 ديگر با کمک هم 18 چادر برپاشده مشغول آماده کردن چاي و شام مي‌شويم.ساعت 12 نيمه شب است و هنوز در جمع دوستان مشغول صحبت از برنامه فردا و تعريف خاطرات برنامه‌هاي قبلي در اين محل هستيم.ساعت 12:30 هوا سردتر شده و هرچند وقت صداي ريزش باران و باد بر چادرها را مي‌توان شنيد. بيشترهمنوردان اکنون خواب هستند تا ساعت 6 صبح آماده صعود به قله شويم.

ساعت 6 صبح تعدادی از همنوردان و قبل از همه‌ي آنها سرپرست برنامه آقاي رحيم رسولي بيدار شده ديگران را به ديدن مناظر زيباي صبح قبل از طوع آفتاب فرا ميخواند. هوا بسيار سرد است و کسي جرات ندارد از آب جاري جلوي چادرها دست و صورتش را بشورد. به دليل سردي هوا حرکت به طرف قله با يکساعت تاخير انجام ميگيرد.بعد از صرف صبحانه هنگامي که آفتاب تازه طلوع کرده ساعت 8 صبح همه‌ي اعضاي تيم آماده حرکت هستند دو نفر در کمپ چادرها باقي مانده بقيه‌ي گروه ابتدا با حرکت در شيبي ملايم از روي برفها و سپس با رسيدن به شيبي تندتر حدود ساعت 10:30 به درياچه زير يخچال قله ميرسد. چند دقيقه‌اي در حال که بادي شديد ميوزد و هنوز هوا سرد است استراحت کرده تيم به به دو دسته تقسيم مي‌شود. طبق معمول آقاي تالانه در درياچه نيمه يخ زده شنا مي‌کند و 8 نفر جهت اجراي برنامه صعود از يخچال به سرپرستي آقاي جمال عزيزي از ديگران جدا شده از ديواره زير قله به طرف يخچال حرکت مي‌کنند. بقيه اعضاي تيم به سرپرستي آقاي رسولي جهت صعود به قله اين بار از يال شرقي اقدام مي‌کنند. همنوردان ساعت 13 بعد از صعود به قله به دليل وزش شديد باد، بدون درنگ از يال غربي قله به طرف کمپ بازمي‌گردند و ساعت 14:30 به چادرها مي‌رسند. در راه بازگشت متاسفانه آقاي محسن اله‌ويسي از روي برفها سر خورده جهت  محافظت از دوربين عکاسي خود با کتف بر زمين خورده دچادر شکستگي در شانه مي‌شود که توسط آقاي حسن سينا سرپرست کانون اقدامات کمکهاي اوليه براي وي انجام مي‌گردد. ساعت 15 هنگامي که هوا سرد تر شده و بر شدت وزش باد افزوده مي‌گردد ناهار در چادرها صرف شد  آقايان جمال عزيزي، جمال يوسفي، رضا محمد بايزيدي و کسري قاضي پس از 5 ساعت و نيم اجراي کلاس آموزشي از شيار غربي يخچال صعود کرده ساعت 18 همراه ديگر اعضاي تيم که در پاي ديواره منتظر مانده بودند و از اجراي کلاس فيلم برداري ميکردند در نهايت سلامت به کمپ بازگشتند و ناهار را همان موقع صرف کردند.

ساعت 19 کليه چادر‌ها جمع‌آوري شد و کليه اعضاي تيم به وسيله ميني‌بوسهاي کاک حسين و کاک مراد که از شب قبل در همان محل توقف کرده بودند به طرف روستاي گيسيان و دزه حرکت کرده از همان مسير روز قبل به مهاباد مراجعت کرديم.ساعت 22:30 در ميدان توحيد مهاباد تعدادي از همنوردان حداحافظي کرده از ما جدا شده بقيه نيز در دو مسير اصلي به طرف منازلشان حرکت کردند.

کميته سرپرستي کانون  در جلسه روز يکشنبه ساعت 21:30  چگونگي اجراي اين برنامه را مورد بررسي و تحليل قرار خواهد داد تا دستاوردهاي آن و نظرات اعضا در اجراي ديگر برنامه‌ها مورد استفاده قرار گيرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *